Ruud geboren op 27 januari 1955 te Den Haag begon op 8 jarige leeftijd aan de muziekschool in Venlo. Zijn eerste instrument was het bespelen van de bariton in een van de plaatselijke harmonieën. Vanaf zijn 15e jaar speelde Ruud in diversen amusement orkesten ventiel trombone.
Rond zijn 14e jaar kam hij in aanraking met de Jazzmuziek, waardoor hij gefascineerd raakte.    
Speelde daarna in aantal dixieland bands,
en besloot om trombone te gaan studeren lichte muziek. Hij vervolgde zijn studie bij de vermaarde trombonist en pedagoog Bart van Lier in Hilversum. Na deze periode vervolgde hij zijn
studie in Antwerpen aan de Jazz-akademie bij Freddy Sunder & Francois Bastaens bigband conducting, arrangeren en trombone. En vervolgens aan het conservatorium van Tilburg trombone geïmproviseerde muziek bij Hans Sparla en klassiek bij Henry Aarts. In 1980 werd hij gevraagd om als trombonist te spelen bij de vocalist Ge Titulear.  Tijdens deze periode speelde hij zijn eerste tournee en wel met Trini Lopez.  Op deze tour leerde hij de  Amerikaanse trompettist Ron Limberg kennen. 2 jaar later vormde zich hieruit de Horn-section Instant Brass  1983-1986 trombonist bij de latin formatie Salsaya te Wageningen. Uit deze band vormde zich de eerste Nederlandse salsa Big Band Salsaya.
1984-1987 trombonist bij het orkest van Jose Marcello. Het Orkest begeleide in die tijd De Ron Brandsteder shows, en talloze bekende artiesten, zoals Samantha Jones en Donald Jones en Lee Towers.  Vanaf 1985 maakte Instant Brass deel uit van de legendarische band The Swingin Soul Machine. In 1990 wordt Ruud trombonist bij het Veronica Broadcasting Orchestra, waar vele nationale en internationale sterren mee werden begeleid. Gedurende de jaren ’90 werkt hij ook in diversen andere formaties: VOF de Kunst, de fusion formatie First Avenue uit Den Haag, leadtrombonist bij de Antwerp Big Band, Lead trombone bij de EJA international big band, Trombonist bij Anya Nova en het gala orkest Diamonds Eight. Eind jaren ’90 werd hij lead trombonist bij de euregionale Big Band Brownie Speaks o.l.v. de befaamde trompettist Rob Bruynen. Verdere speelde hij in diversen Jazz gelegenheids formaties.  Ruud maakte diversen tournees in binnen en buitenland, met o.a. The Trammps, Tavares, The Tree Degrees, Sister Sledge, en Percy Slegde, en tourde met de Limburgse Big band Swing Design door de USA. Hij begeleide diversen grootheden uit de amusements industrie zoals: Lee Towers, Gibsons brothers, Edwin Star, Jesse Green, The drifters, Harold Melvin and his Blue notes, David Garrick etc. Speelde met de soul machine in de voorprogramma’s van James Brown. In de Jazz-scene werkte hij met o.a. Rob Bruynen, Ferdinand Povel, Bart van Lier, Leo Janssen, Ruud Breuls, John C Marshall, Benjamin Herman, Peter Guidi, Glenn Corneille, Lucas van Merwijk, Nils Landgren, Henk Meutgeert, Dave Horler, Rick Kiefer, Bert Joris, Ack van Rooyen, Bert Boeren, Klaus Osterloh, Heiner Wiberny, Angelo Verploegen, Rolf Delfos e.a. Hij werkte als trombonist in diversen Studio’s: Fendal sound, Wisseloord studio’s, Galaxie studio’s Jan Theelen & Zn. Marlstone , Copycat, Markant Studio’s. Hij was werkzaam als docent aan de muziek opleiding van Tino Snijtsheuvel, en de muziek opleidingen van Arcen lomm en Velden.
Verder geeft hij momenteel via zijn eigen instituut Instant Music Productions, workshops improvisatie, trombone en euphonium, en doceert hij via de SLIM workshops, in Limburg. Hij is dirigent van de befaamde Big Band ’81 uit Venlo, en gaf gast directies bij de Basement big band uit Venray , de Kumulus Big band uit Maastricht, Brownie Speaks, en Big band Beeg. Verder speelde hij als trombonist bij het Limburgs Promenade orkest van Manuel Speth, en het John C Marshall septet. Momenteel speelt Ruud bij diversen orkesten van Blue Note Productions, en remplaceert regelmatig in diversen formaties.
Op dit moment is hij tevens druk doende met de heroprichting van Instant Brass Horn section waarmee al in een kort tijdsbestek een aantal artiesten van naam werden begeleid en opnamen werden gemaakt zoals Stevie Ann en Rowen Heze.
Sinds september 2007 is in een ruime studio op de Molenstraat 18 in Venlo de “Vocalshop” gevestigd, onderdeel van Instant Music Productions . In de Vocalshop krijgen de leerlingen zangles van zangdocente Anya Straatman.

Anya gaf op diverse muziekscholen zangles voordat ze haar eigen zangschool oprichtte. Hier kan ze haar eigen visie op het de zangpedagogiek gestalte geven.
Anya kreeg als 18 jarige haar eerste inspirerende zanglessen van operazanger Willy Caron. Hij bracht mij, behalve een hoge dosis zangtechniek (!), de liefde voor mooie open klankvorming bij.
Gé Titulaer werkte met mij vooral aan de interpretatie van zangnummers en leerde me ook op de juiste plekken de klanken te plaatsen. Bij hem studeerde ik voornamelijk het zingen van popsongs. Deborah Brown, bij wie ik studeerde aan de Jazzacademie in Antwerpen, leerde mij de “jazz feel en timing”. Ze bestede veel aandacht aan ademhalingstraining! Vooral het ademhalen in de rug! Die techniek geef ik nu door aan mijn leerlingen.
Op de Academie voor Lichte Muziek in Hilversum kreeg ik les van de Engelse gospelzanger George Webb. Hij werkte veel met zangtechnieken die de stemregisters soepel in elkaar laten overlopen. Het goed laten overlopen/verbinden van de borst- midden-  en de kopstem. Dat allemaal terwijl de klanken open en groot blijven klinken. Margriet Eshuis leerde me de tekstinterpretatie van popsongs. Op de AVLM kregen we ook veel bewegingslessen. Het is belangrijk je vrij te voelen op het podium.

Lichaamswerk en Stemwerk gedaan bij Jean-René Toussaint, me bezig gehouden met het de zang van het Sjamanisme, gezongen met klankschalen etc. Eigenlijk van alles wat met klank te maken heeft. Te veel om op te noemen.

Als 19 jarige is  Anya begonnen bij  een jazz-combo. In die tijd ontmoette ze  trombonist Ruud Steegers, haar huidige echtgenoot. Samen met hem heeft ze in verschillende bands gespeeld/gezongen. Lange tijd bij Big Bands solo en achtergrond/koorzang gezongen (daar is mijn grote liefde voor Big Band muziek ontstaan) en met mijn eigen band “Anya Nova”, met de helaas te vroeg overleden pianist Glenn Corneille, veel optredens verzorgd. We hebben twee keer een kleine tour gemaakt door Engeland.
Bij een soulband heb ik zowel backing vocals als solo gezongen; daarmee leer je stevig en krachtig te zingen.
Dat is niet altijd gemakkelijk. Je moet goed je ademhalingstraining doen.

Anya heeft een tijd lang koortjes ingezongen in studio’s. In de Wisseloord Studio in Hilversum met Percussionist/zanger Eddy Conard. Het nummer van Tatjana en Gerard Joling  “Can’t take my eyes of of you” heb ik voornamelijk ingezongen. Helaas kreeg je in die tijd geen royalty’s van de Sena…

Met entertainer Huub Timmermans  veel podium ervaring opgedaan. We speelden tijdens heel diverse gelegenheden van bruiloften, recepties, bedrijfsfeesten, exclusieve party’s op boten etc.
Van Huub heb ik veel geleerd. Entertainen is een vak!

Met het Veronica Broadcasting Orchestra gewerkt als achtergrondzangeres bij artiesten als Tavares, The Three Degrees, Sister Sledge, Edwin Star, The Gibson Brothers, Jessie Green en The Trammps.
Allemaal idolen uit mijn kindertijd! Dat was een erg leuke tijd. We traden op door het hele land en ook op radio en tv!! Heb ik nog allemaal op dvd staan; leuk voor mijn kinderen.